Mia (13) Norsk mester og landslagspiller

Hun er bare 13 år (blir 14 i oktober), men skal i sommer spille med flagget på brystet. Mia Sandtorv Lussand har virkelig gjort seg bemerket i Golf-Norge, nå også som norsk mester.

Pappa Tor Ove tok for drøye syv år siden med seg sin da seks år gamle datter på golfbanen. Han lot henne kose seg og finne ut av denne sporten. Unge Mia likte denne formen for ballek, og nå har hun altså kommet så langt at landslaget kaller. 11-15. juli er hun i Finland for å spille for Norge under EM. Helgen 17-18. juni sikret hun sitt første Norgemestertittel i Junior-NM på Sandefjord Golfbane, hele 18 slag foran nummer to.

Dominerer nasjonalt
Mange har lagt merke til denne unge jenten på rangen. Mia lar seg ikke affisere av andre, men trener jevnt og trutt på de ting headpro Hans har gitt henne. Selv om det går mye tid med til golf, mener Mia selv at det ikke går ut over skolen.

-Nei, jeg føler det går ganske greit, sier 13- åringen, som er elev i 8. klasse ved Rådalslien skole. Her går også de to lagvenninnene Silje Torvund Ohma og Sandra Menes. De tre har i år preget resultatlistene på den nasjonale Srixon Tour.

Trener mye
Skal man bli god i golf må det trenes. Ikke bare golf. Den generelle fysiske formen må også være bra. Det har Mia forstått.

-Jeg trener fysisk rundt fem timer i uke, pluss gymmen på skolen, men det blir mellom 30 og 40 timer golftrening i uken, forteller den blide ungjenten. Litt brydd over oppmerksomheten, men 13-åringen er reflektert og bevisst på hva hun svarer.

Sterkt år
Hun begynte å gjøre seg bemerket i siste halvdel av fjorårssesongen, på det som da het Titleist Tour, men det er ført i 2017 hun egentlig har alderen til å spille denne nasjonale turneringen. Klassen går fra 13 til 15 år. Ved inngangen til 2016 stod 13-åringen oppført med 12,5 i handicap. I løpet av fjoråret ble dette senket til 4,5. Etter Junior-NM er handicappet nå nede på 2,9.

-Jeg har fått mye hjelp hos Hans og de to trenerne på landslaget, Morten Hagen og Niclas Diethelm, forteller Mia, som har ambisjoner om å bli veldig god.

-Målet er å bli proff og verdens beste, sier 13-åringen, som har Susann Pettersen som forbilde.

Leder sammenlagt
At hun skal spille på landslaget under EM i Finland fikk Mia vite av Stine Axelsen.

-Visste ingenting jeg, da Stine gratulerte meg, men vi fikk mail litt senere samme kveld, forteller hun, etter at Norges Golfforbund mandag offentliggjorde lagene på norskgolf.no

Per i dag leder vår unge stjerne Order of Merit på Srixon Tour med over 2000 poeng. På grunn av landslagsoppdraget går hun glipp av en turnering, men har likevel som mål å vinne sammenlagt.

-Du må vinne når jeg ikke er med, sier hun til lagvenninne Sandra, som tjuvlytter på intervjuet.

Moden ung dame
Headpro og Mias trener, Hans Åberg, kan fortelle om en elev som er flink til å gjøre de oppgaver han gir eleven.

-Mia er ganske voksen og moden for alderen. Utviklingsmessig ligger hun svært langt fremme. Hun lytter på det jeg har å si og gjennomfører de oppgaver hun får. Må også legge til at hun takler det aller meste på en god måte. Jeg har også lagt merke til at hun går sine egne veier og ikke følger de andre, opplyser Hans.

Vi gelder oss til å følge fortsettelsen på Mias karriere og ønsker masse lykke til i Finland.

Intervju og tekst gjennomført av og med Helge Rong

SHARE IT: